Vill du veta mer om oss?

Global relations är en svensk ideell förening som bedriver utvecklingsarbete i Kenya. Föreningens största satsning idag är gymnasieskolan Kenswed Academy. 

Global Relations 1998-

Den ideella föreningen Global Relations bildades 1998 av elever och lärare på Hulebäcksgymnasiet i Härryda kommun. Bakgrunden var ett engagemang för internationella frågor och möjligheter till att skapa utbyte och utvecklingssamarbete. Redan från början fanns det ett intresse mot Kenya, och ett första projekt var att stötta elever på Starehe Boy´s School i Nairobi. Föreningens huvudsakliga verksamhet har sedan dess varit riktad mot Kibera, Nairobi och Kenya. Sedan starten har åtskilliga grupper och volontärer rest till Kenya i föreningens regi och det har resulterat i fördjupade projekt i Kenya. Tillsammans med den lokala samarbetspartnern Wayo Wayo skapades år 2004 ett ”Kreativt hus” där talanger från slummen får möjlighet att utvecklas inom dans, musik, video, hantverk etc, och även en mikrofinansbank (micro relations). Wayo Wayo och Global Relations gjorde också gemensam projekt, exempelvis musik- och dansföreställningar om mänskliga rättigheter och hiv/aids i slumområden och på Lamu. Föreningarna har också haft gemensamma utbildningsinsatser om mänskliga rättigheter.

2009 började vi med ett Internet caféet ”Cyber Relations” (ett av få i Kibera) och en löparklubb (Running Relations) , som idag även har en löparcamp. 2009 började också tankarna på en gymnasieskola som förverkligades med en första årskull (60 elever) och invigning 2012. Skolan heter Kenswed Academy och återfinns i utkanten av Ngong town.

I Sverige har verksamheten bestått i insamlingar av diverse slag (försäljning, loppmarknad, gala etc.), men vi har också haft många besök från Kenya. Det har dels varit skolbesök av elever och lärare, dels Wayo Wayo m fl som gjort musik.

Kenswed Academy

Projektet startade hösten 2009, efter att en grupp lärarstudenter från Göteborgs Universitet gjort praktik i skolor runt om Kibera i Kenya. De starka intrycken av fattigdomen, men även glädjen, som fanns hos barnen i Kibera gjorde att studenterna, och deras Universitetslärare, ville göra framtiden ljusare för dessa barn. Och eftersom väldigt få fortsätter skolgången efter åttonde året, var det en gymnasieskola man ville starta.

Projektet har pågått sedan dess och i december 2011 stod två klassrum, ett kök samt toaletter som producerar biogas klart. Skolan startade 2012 med cirka 50 studenter och målet är utöka med fler klassrum, bibliotek, datorsal och även sovsalar i syfte att kunna bedriva en internatskola. Allt för att ungdomarna skall få en möjlighet att komma från de dåliga förutsättningarna i slummen.

Det har samlats in pengar till projektet genom loppmarknader, en välgörenhetsgala med kända svenska artister (Måns Zelmerlöv & Loreen) och via månadsgivare. Alla pengar går oavkortat till projektet och samtliga medlemmar jobbar helt ideellt. Med hjälp av Global Relations styrelse i Kenya får projektet Enda Vägen mycket hjälp på plats med byggnationer, arbetskraft och val av lärare och elever till skolan. Värt att nämna är också att många av de delaktiga i projektet har varit nere och valt plats för skolan, hjälpt till med byggnationen och samarbetat med Global Relations kenyanska styrelse. Helt ideellt.Be the 
change you want to see 
in this world”
- Gandhi

Barn som bor i det fattiga området Kibera

Bli månadsgivare för att hjälpa fattiga barn ur slummen

GL BAL RELATIONSKenswed.htmlKenswed.htmlshapeimage_10_link_0